Roberts Markel Williams Tower

Wide view - Roberts Markel & Bale-Williams Tower
Kitchen/dining area - Roberts Markel & Bale-Williams Tower
Conference room - Roberts Markel & Bale-Williams Tower
Room - Roberts Markel & Bale-Williams Tower
  • Wide view - Roberts Markel & Bale-Williams Tower
  • Kitchen/dining area - Roberts Markel & Bale-Williams Tower
  • Conference room - Roberts Markel & Bale-Williams Tower
  • Room - Roberts Markel & Bale-Williams Tower

This project relocated one of Houston’s premier law firms into one of Houston’s most iconic buildings, Williams Tower.  The space is an exquisite example of the delicate balance between the firm’s lofty ambitions and the pragmatic day-to-day needs of a modern law office.  Layered into the design were challenges inherent to the infrastructure and base building design of Williams Tower.  Those challenges included:  limited plenum clearance at key areas of the plan, repurposing existing materials in the suite while maintaining the Clients’ vision for their space and unevenly sloped floors in areas scheduled for wood and stone flooring.  The design incorporates an efficient use of space and remained flexible while the firm was in a growth period.  Amenities for employees and Clients include areas for relaxation and quick breaks from the work.  The executive lounge is a very comfortable area that is structured enough to provide the firm with an informal meeting location with their Clients.  A special request by the Firm, this lounge serves as a daytime (and evening) retreat that is needed to break away from long hours and also an ideal space to entertain.  With unmatched views of Houston from the 57th floor of Williams Tower, glass tile, Cohiba granite and a generous wine vault, the lounge excels at entertaining Clients and staff.

With all projects designed at English + Associates, we found many opportunities to apply sustainable design decisions.  Utilization of sustainable cork flooring in the break rooms, locally sourced mesquite hardwood floors, and use of low and no-VOC paints throughout illustrate some of the “green” ideas integrated into the project.

Houston, Texas

  • 25,000 ft²
  • $1,250,000 construction cost
  • Houston headquarters for successful law firm